MENU

Młodość z natury – olejek arganowy

Lipiec 31, 2013 • Styl życia, Wyróżnione

WarszawaWesola.pl: Drzewo arganoweW ostatnim czasie furorę na rynku kosmetycznym robi olejek arganowy, zwany złotem Maroka, złotem Berberów, a niekiedy też płynnym złotem. Swoją popularność zawdzięcza wyjątkowym właściwościom pielęgnacyjnym oraz odmładzającym. 

Olejek arganowy pozyskiwany jest z orzechów drzewa arganowego, zwanego również żelaznym – rośliny występującej wyłącznie w południowej części Maroka, na obszarze liczącym zaledwie kilkaset tysięcy hektarów, z jednej strony zamkniętym wysokimi górami Atlasu, z drugiej zaś wybrzeżem Atlantyku. Drzewo arganowe daje owoce nawet przez 400 lat. Środowisko, w którym rośnie – suche, pustynne, ubogie w sole mineralne, jest wyjątkowo czyste ekologicznie – w 1998 roku zostało wpisane na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.

Ograniczona dostępność, bardzo pracochłonny proces pozyskiwania oraz niezwykłe właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne oleju arganowego sprawiają, że jest jednym z najdroższych kosmetyków na świecie.

Owoce arganowca są zbierane i przetwarzane wyłącznie przez kobiety. W dawniejszych czasach wykorzystywano nasiona zebrane z odchodów dzikich kóz, które z upodobaniem wspinały się na drzewa, by zerwać smaczne owoce. Obecnie w głównej mierze przetwarza się owoce zebrane bezpośrednio z arganowców. Po wysuszeniu owoców na świeżym powietrzu usuwa się ich lepki miąższ (później wykorzystywany jako pasza dla zwierząt), a znajdujące się wewnątrz orzechy rozbija się (ręcznie) i wyjmuje ich zawartość – drobne nasiona. To właśnie z nich, również ręcznie, wytłacza się czerwonozłoty olej o specyficznym zapachu, przypominającym zapach orzeszków ziemnych.

 

Olej arganowy jest bardzo wydajny, szybko się wchłania i nie zostawia tłustej warstwy na skórze. Zawiera ogromną ilość polifenoli, kwasów omega 6 i 9 oraz witaminy E.

 

Olej arganowy ma szerokie zastosowanie, zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne. W kuchni marokańskiej spożywany jest z chlebem, polewa się nim kuskus i przeróżne sałatki. W połączeniu z migdałami i miodem, jest wykorzystywany jako smaczna pasta do chleba. Uważa się, że pozwala uchronić się przed rakiem, chorobami serca i otyłością.

 

Znacznie szersze zastosowanie ma olej arganowy jako kosmetyk. Może być stosowany do pielęgnacji skóry twarzy, ciała, do masażu oraz olejowania włosów i zabezpieczania ich końcówek. Świetnie sprawdzi się do wcierania w paznokcie i skórki, jako dodatek do maseczek, glinek, kremów i balsamów. Można go również wykorzystać do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci.

Intensywnie odżywia i nawilża, jest silnym przeciwutleniaczem. Działa przeciwzmarszczkowo, regeneruje suchą skórę, jest polecany przy trądziku, egzemie, łuszczycy oraz na rozstępy i blizny. Fantastycznie zastępuje nawet najlepsze kremy do twarzy – ci, którzy zaczęli go stosować, twierdzą, że nie wrócą już do wcześniej używanych, nawet najlepszych kremów, gdyż olejek jest najlepszym dowodem na to, że warto przyjaźnić się z naturą i korzystać z jej przebogatych zasobów.

 

Oryginalny olejek arganowy można kupić w sklepach z kosmetykami naturalnymi.

 

(fot.: Dreamstime)

Related Posts

« »